Emily Ellen Walsh

Praktiksøgende journaliststuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Tlf.: +45 20 12 90 39

Mail: 55691@dmjx.dk

Mediespecialisering: Skrift (+ kort TV), herudover tilvalg i EU-forløb og undersøgende journalistik.

Min vej til journalistikken… og lidt om mig

Jeg er 26 år og fra en lille landsby i Vestjylland, Nørre Nebel, en rigtig turistby ude ved vesterhavet.

Mit navn er der dog ikke ret meget Vestjylland over. Min far var nemlig englænder, og jeg har blandt andet boet i Qatar i et par år som barn, som må siges, at være lidt i kontrast med “Newl”, som vi kalder hjemstavnen.

Selvom det også fortæller en hel del om mig, så er det er en anden historie, til en anden god gang.

Journalistikken i min barndom

I mit barndomshjem, lå der altid et eksemplar af JydskeVestkysten og selvfølgelig Vesterhavsposten, pænt foldet sammen på køkkenbordet. De kunne ligge der i et par dage, før de nogle gange endte i brændekurven.

Min mor skulle altid have et Se&Hør med inde fra byen. Hun sagde, at det var for den gode TV-guide og krydsordene, men jeg fangede hende altid på sladdersiderne. Bevares, jeg overtog bladet efter hende og åd det hele råt. I dag kan jeg godt have det lidt ambivalent med nogle af de gule bjælker. Årsagen er nok den samme, som de fleste af dem, jeg uddanner mig med, men jeg glemmer dog aldrig, hvor jeg kommer fra, og hvor det hele startede.

Så nej, jeg kommer ikke fra et hjem, hvor vi diskuterede storpolitiske emner eller journalistikkens etiske ansvar. Der blev ikke stillet kritiske spørgsmål ved det, som TV-værten berettede om, eller journalisten havde skrevet. Jeg oplevede, at journalisterne og medierne besad en slags magt. Det fascinerede mig.

Hvordan jeg endte med at lave et mønsterbrud og jage drømmen om at blive journalist, er mit yndlingsspørgsmål!

Af natur har jeg altid været nysgerrig og opsøgende. Jeg har altid haft en kæmpe længsel efter at lære nyt, fordybe mig og stille spørgsmål. Jeg havde ingen at dele min passion, min fandenivoldskhed og mit engagement med om verden og om livets spørgsmål. Jeg måtte selv opsøge svar og selv smide brænde på det bål, som så småt var tændt indeni mig.

Jeg havde svært ved at tie stille og blande mig udenom, når jeg følte, at noget var uretfærdigt.

Da jeg begyndte til fodbold som 7-årig, fik denne side af mig lov at blomstre. Her begyndte min undren og mine spørgsmål langsomt at hobe sig op, for her bemærkede jeg, at selv i et lille lokalsamfund i Vestjylland, afspejler samfundets konstruktioner sig i den grad.

Det gjorde noget ved min helt naturligt indbyggede retfærdighedssans. Samtidig med, at jeg blev bedre til fodbold, fik jeg en ballast i min selvtillid på banen, som jeg tog med mig ud bagefter. Det er her fra min styrke, selvdisciplin og min tro på mig selv, stammer fra.

Langt hen ad vejen er jeg endt her, hvor jeg er, fordi jeg har tilladt mig selv at bryde ud af nogle konstruktioner, som jeg ikke kunne affinde mig i. Jeg har turdet, villet og kæmpet for at stå hvor jeg gør. Jeg har stået ved mine værdier, mine holdninger og principper, som oftest adskilte sig fra mine omgivelsers. Jeg har ikke været bange for at bruge min stemme, selvom det kunne gøre ondt en gang i mellem. Det er noget, jeg har tænkt mig at blive ved med.

Jeg kommer med en jysk charme, en dertilhørende god (læs: til tider sort) humor, passion og kæmpe gåpåmod, som jeg glæder mig til at dele ud af. Min drivkraft og motivation for at blive journalist er, at jeg vil oplyse, informere og inspirere til nye og andre perspektiver. Selv de helt små menneskers oplevelser skal have plads, for også de historier, er med til at fortælle lidt om den verden, vi lever i.

Produktioner

(Tryk på billederne for fulde artikler)

Fortællende artikel (Hovedskribent)

Vandet, de aldrig glemmer

Dette projekt er nævnt som det første, for det er det, jeg er mest stolt af.
Et længere skriftforløb kulminerede med denne fortællende artikel, hvor vi fik muligheden for at arbejde sammen med en af de dygtige fotojournalister. Min medstuderende, Vikki, og jeg greb chancen og tog til Valencia halvanden måned efter de massive oversvømmelser i regionen i oktober 2024. Jeg var langt ude af min comfortzone, men den oplevelse og læring, jeg har fået med, er uvurderlig. Samtidig var arbejdet med en fotojournalist en kæmpe gave. At få det visuelle og det skriftlige til at spille sammen var en sjov udfordring. Som skribent fik jeg især prøvet kræfter med interview af sårbare kilder, samtidig med at jeg skulle styre historien og se fortællingen for mig løbende. Jeg havde planlagt interviewene grundigt, men med mennesker, som er så meget i sorg og i deres følelser, kan du umuligt planlægge dig udenom. Her trak jeg især på mine menneskelige egenskaber, min empati og omsorg. Projektet har pustet til en ild i mig, som brænder for krydsfeltet mellem det dybe i mennesket, den omgivende verden og de konstruktioner, vi lever i.

Skriftlig feature (To skribenter)

Derfor kan shopping gøre dig glad: “Det er ultrastærke kræfter, vi er oppe mod”

Dette projekt er også et resultat af et inspirerende skriftforløb. Arbejdet med featuren var lidt en åbenbaring for mig. Måden, man arbejder med at formidle noget forholdsvis komplekst gennem brugen af forskellige niveauer og dygtige kilder, syntes jeg var vildt interessant! Samspillet mellem en ekspert og en helt almindelig caseperson husker jeg tilbage på som noget af det fedeste, jeg lærte ved denne opgave. Vi arbejdede meget med “det abstrakte skal gøres konkret”. Det er ikke en klimaartikel, da vi var bevidste om, at dette var forbundet med en form for nyhedstræthed. Derfor ville vi gerne skrive en artikel, som kunne være en gren til at forstå noget som overforbrug og shoppeadfærd på en ny måde og fra et nyt perspektiv.

Når livet gør ondt (Hovedskribent)

Julies mor har alzheimers: “Hvis vi skal redde vores mor, hvem skal så redde os?

Jeg har arbejdet på et bosted for hjerneskader i mine sabbatår. Jeg kendte beboerne godt, men jeg så kun de pårørende kort, når de var på besøg. Jeg hørte de tragiske historier om de ødelagte liv og familier gennem mine kollegaer. Med denne opgave vidste jeg, at jeg ville tæt på en pårørende. Min baggrund som omsorgsmedhjælper gav mig en kæmpe fordel, idet jeg havde baggrundsviden og en forforståelse for det system og de udfordringer, man som pårørende kan møde. Jeg er stolt af dette projekt og helt utroligt stolt af min kilde, Julie, som var så modig, og som gav mig endnu mere tro på, at jeg var havnet på den helt rigtige uddannelse, da hun lod mig komme helt tæt på det grimme og det svære.

Reportage (Hovedskribent)

På Parasollen sætter de spor i hinandens hjerter

Denne reportage har en speciel plads hos mig. Det er ikke journalistik på den helt store klinge, men det var her, jeg fik lov at møde de små historier, som virkelig fangede mit hjerte. Jeg gjorde mig umage i at bruge alle mine sanser, som vi havde lært, men jeg husker, at jeg bare sad flere timer og drak kaffe med de besøgende og glemte helt, at jeg var “på arbejde”. Den ene livshistorie og anekdote efter den anden, som rørte mig helt vildt. Her mærkede jeg privilegiet i at være journalist. Det er historier som disse menneskers, som fortjener at blive fortalt - netop fordi det fortæller så meget om den verden, vi lever i, og om de mennesker, vi er.

Semesterprojekt (To skribenter)

Markant mørketal i trafikulykker: Polikere tøvende overfor eksperters løsning

Dette er det mest faktatunge og talbaserede projekt, som jeg har lavet. Min makker, Kristian, og jeg fik tildelt emnet trafik, som endte ud i denne opgave. En superfed opgave, hvor vi virkelig skulle holde tungen lige i munden og have stort fokus på formidlingen, så man ikke druknede i informationer. Vi kom i mål, og jeg vil selv mene, at dette også er blandt mine bedste projekter på uddannelsen. Samtidig et projekt, hvor vi udfordrede os selv og aftalte fra starten af, at vi ville gøre vores ypperste for at lave en god og grundig opgave.

Erhvervserfaring

Juni 2024 - nu
Kunderådgiver ved Bedre Nætter

Marts 2023 - septemper 2024
Butikassistent i Paradis Is

September 2021 - nu
Omsorgsmedhjælper på botilbuddet Høskoven

November 2019 - april 2021
Tjener på A+ Siam Sushi

April 2015 - 2019
Butikassistent i Coast, Henne Strand

2012-2013
Fodboldtræner i Nørre Nebel IF

Uddannelse

2023 - nu
DMJX Journalistik

2022 - 2023
Aarhus universitet,
Nordisk Sprog & Litteratur

2016 - 2019
Varde Gymnasium,
Engelsk A, samf B, psykologi C

2014 - 2016
Bramming Gymnastik- og Idrætsefterskole

2006 - 2014
Nørre Nebel Skole

Andre kompetencer:

  • Kørekort B

  • Flydende engelsk

  • Basisfærdigheder spansk, tysk

  • iMovie

  • Final Cut

  • Canva

  • SurveyXact

  • WordPress

AGORA DMJX

Jeg var blandt dem, som nedprioriterede foreningerne da jeg startede på studiet. Dette, fordi jeg simpelthen ikke havde overskuddet, og meget af min fritid gik med min elskede fodboldklub.

På 3. semester bliver jeg dog en del af Agora.

Agoras formål er at invitere spændende talere og oplægsholdere ud på skolen, for at inspirere, udfordre og lære de studerende om nye og andre perspektiver - præcis det, som jeg syntes er så spændende!

Personligt gik jeg ind i foreningen med det formål, at “ryste posen” lidt. Tænke over, hvad der måske vil stikke uden for normen, når man taler DMJX og journalistik.

En af dem, jeg er meget stolt over at have været med til at invitere, er chefredaktør på Femina, Anne Wittorf. Anne havde længe stået på min liste, da jeg syntes, den udvikling, hun sparker gang i inden for kvindemagasiner, er superinteressant og vigtigt for mine medstuderende at være bevidste om.

Frivillighed og foreningsliv

Red Barnet Ungdom

Kort efter jeg flyttede til Aarhus i 2019, stødte jeg på Red Barnet Ungdoms annonce for “Projekt Barnets Ven”.

På dette tidspunkt var jeg kun 21 år. Min hverdag bestod af venner, arbejde, fodbold og sabbatårshygge. Jeg kunne dog hurtigt mærke, at jeg havde brug for at udfordre mig selv og fylde min hverdag med lidt mere indhold.

Jeg blev “ven" for en 6-årig dreng, som kom fra et udfordret hjem. Han var den yngste af 7 søskende, og hans mor havde meget få midler. Han elskede fodbold, kage og at løbe om kap. Vores aftaler var simple; jeg hentede ham i børnehaven og så havde vi ellers to eftermiddage om ugen. Dengang tror jeg ikke, at jeg var klar over, hvor meget det betød for ham og hans hverdag.

Mit første møde med frivilligheden på denne måde, bliver ikke mit sidste. At have været en del af projektet, vil jeg altid være stolt af og tænke tilbage på. Jeg har i sinde at være frivillig igen. Når man først har prøvet det frivillige en gang, er det svært helt at slippe.

Aarhus1900 Fodbold

Jeg kan ikke komme udenom at nævne min fodboldklub Aarhus 1900. Dette, fordi det er her, mit tidlige voksenliv har udfoldet sig, efter jeg flyttede hjemmefra, og jeg har fået venskaber og relationer for livet.

Siden jeg startede i 2019, har jeg her spillet alt fra serie 2 til 1. division. Været med i flere udvalg i klubben, og ikke mindst er jeg anfører og spillerrepræsentant for mit hold. I vores klub, handler det om at arbejde sammen for at overleve. Det betyder, at bestyrelsen er spillere, trænere er spillere, og vedligehold af klubben er af spillere. Midlerne er få, men fællesskabet og engagementet er på sit allerhøjeste.

Et lille, faldefærdigt klubhus, med to bulede græsplæner og en betonkælder, der bare skriger efter, at man holder fest og drikker Ceres Top, går lige i hjertet på sådan en festglad foreningstøs som mig.

Hørt i byen: “Aarhus 1900? Når ja! det er jer med de ringeste baner, men de fedeste fester, ik?”

Jeg ELSKER musik og festivaler. Her er jeg sammen med nogle af mine bedste venner på Roskilde Festival, som længe har været mit sommerhøjdepunkt.

Endnu mere sommer, festival og gode venner

Billeder siger mere end…

Jeg er kendt for altid at give mig 100%, hvilket blandt andet har resulteret i diverse skader på fodboldbanen.
Her med et flækket øjenbryn.

Aarhus 1900 Jyllandsserie Damer

Her et billede af mig med en kold Top i hånden i føromtalte elskede betonkælder.

Fra en af mine to TV-produktioner på DMJX. Mit store hundehjerte blev fyldt op denne dag.

Jeg glæder mig til at høre fra jer og påbegynde et nyt eventyr!

Pssst, jeg pådrog mig endnu et blåt øje to dage inden, disse officielle praktikbilleder skulle tages. Måske man kan ane lidt ved venstre øje.

Tak til dygtig fotograf, Vikki Søholm, og flere års træning foran makeupspejlet på teenageværelset.